ÇANAKKALE SAVAŞINDAKİ ALTIN ORDU ŞİİRİ
Türk tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.
Pazartesi, 18 Mart 2024
Şiirlerden öykülere bir destan olan Çanakkale Savaşı,üzerinde en fazla şiir yazılan harplerden biridir.



Bu şiirlerden bir tanesi de “Altın Ordu” isimli şiirdir.

Darülfünun rektörlüğü yapmış,Servet-i Fünûn eğitimci ve edebiyatçılarından biri olan “Süleyman Nesib” adıyla tanınan şairdir bu şiirin sahibi..
Bazı Servet-i Fünun şair ve yazarları, ürünlerinde milletin içinde bulunduğu zor zamanlarda ecdad ruhunu sığınılacak bir liman olarak hatırlarlar. Özellikle savaş zamanlarında atalar ruhunu hatırlamak, oradan hız almak, manevi güç temin etmek anlamına gelmektedir.
Yine Süleyman Nesip, “Altın Ordu” şiirinde de Anafartalar komutanı Albay Mustafa Kemal ve ordusunun bulunduğu Anafartalar bölgesi için benzer eğilimini ortaya koymaktadır :


ALTINORDU
Doğdu yine işte Altın Ordu
Türkün canlandı ünlü yurdu.
Malûmundur ki elbet ey genç
Ecdâd nasıl bu mülkü kurdu.
Onlar ki bir işte azm edince
Tevfik-i hüdâ refik olurdu
Onlar kudret demekti çünkü,
Onlar hep kuvveti korurdu.
Türkoğlu ! Akındır Altın Ordu
Kurtar şu mübârek,ünlü yurdu…



Tesadüf odur ki yıllar sonra 9 Eylül 1922 de kahraman Türk Ordusu İzmir’e girdiği caddeye Anafartalar Caddesi ismi verilecektir.Bir yıl sonra da bu cadde Altınordu Spor Kulübünün bulunduğu muhit üzerinde olacaktır.
Ve yine ne güzel tesadüftür ki 9 Eylül 1923 de İlk İzmir Kurtuluş bayramında tüm Türkiye’nin okuduğu Spor Alemi dergisinde Şair Süleyman Nesib’in yıllar önce Anafartalar cephesi için yazmış olduğu bu Altın Ordu isimli şiiri yayınlanacak ve yaklaşık 4 ay sonra Süleyman Ferit Eczacıbaşı ve onun Kuva-yi Milliye zamanındaki doktor,eczacı ve öğretmenler arkadaşları 26.Aralık.1923 ALTINORDU SPOR KULÜBÜNÜ kuracaklardır.