ÜNLÜ İNGİLİZ GAZETESİ GUARDIAN’DA DÜN YAYINLANAN ÇAĞLAR SÖYÜNCÜ YAZISI
Söyüncü yeni bir dönemin başlangıcı oldu ve Altınordu bu dönemin merkezinde yer aldı.
Çarşamba, 02 Haziran 2021
Yaklaşan EURO 2020 öncesi, turnuvada dikkat çekebilecek oyuncuların hikayelerini anlatan İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian’da bugün Emre Sarıgül imzalı bir yazı yayınlanmış.
 
Haberin başlığı: Caglar Soyuncu: trailblazing defender who transformed Turkish football (Çağlar Söyüncü: Türk futbolunu dönüştüren ve önünü açan savunma oyuncusu)
 
Haberde Altınordu’muz’dan da bahsedilmiş.
 
Bu haberi bize ulaştıran ise sürekli olarak temasta olduğumuz, 2 sene önce kulübümüzü de ziyaret eden Leicester City Akademi Direktörü Ian Cawley.
 
Kendisi bize makalenin mesajını atarken de şu yorumu yapmış:
Hi Aydin. Great article about Caglar and Altinordu in the English press. This is one of the biggest papers and most widely read websites in the country. Great profile for your club.
 
İlgili makalede, kulübümüzden bahsedilen ilgili bölümlerin Türkçe çevirisini aşağıda bulabilirsiniz:
 
Çağlar Söyüncü A Milli Takım’ın en tanınan isimleri arasında yer alıyor. Daha az bilinen şey ise, oyun hakkında kendi ülkesindeki futbol üzerindeki etkisi.
 
Geleneği bozan Söyüncü, "Teknik direktörümü [Hüseyin Eroğlu] ve başkanımı [Mehmet Seyit Özkan] dinleyip akademi liglerinde oynamak yerine amatör ligde oynamaya karar verdim ve burada tecrübe kazandım.” dedi. 
 
Keski çeneli stoper Leicester City'ye 20 milyon sterlinlik bir hamle yapmadan önce Freiburg adına Bundesliga'da adını duyurduğu için, bu karar meyvesini verdi.
Bu süreçte Türk futbolunu alt üst etti. Söyüncü, hem BIG 5’te yer alan ilk Türk oyuncu oldu (son yıllarda), hem de Türkiye’nin en üst liginde oynamadan yaptıklarıyla, diğer genç Türk futbolcular için yeni bir yol açtı.
 
Geleneksel olarak Türkiye'de amaç Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray veya Trabzonspor'dan birine transfer olmak ve garanti bir sözleşme yapmaktır.
Sorun şu ki, Türk futbol piyasası bir balon. Oyuncular, sundukları şey için çılgınca fazla ücret alıyorlar.
Avrupa'nın en iyi beş ligi veya Hollanda, Belçika ve Portekiz ile rekabet edememesine rağmen, büyük Türk kulüpleri, oyunculara sürekli olarak daha iyi performans gösteren takımlardan daha yüksek ücretler ödemeye devam ediyor.
Bu bir konfor alanıdır. Oyuncuların gelişme konusunda çok az teşviği var, ancak yine de oranların üzerinde ödeme alırlar.
 
Söyüncü, yeni bir dönemin başlangıcı oldu ve Altınordu bu dönemin merkezinde yer aldı.
İzmir merkezli azimli, küçük kulüp, yeni bir yol yaratmak için cesur bir projeye girişti.
Altınordu, pazarda bir boşluk gördü. Türkiye, ülkede onlarca yıldır büyük ölçüde görmezden gelinen, UEFA bölgesindeki en büyük genç futbolcu nüfusuna sahip.
 
Altınordu, büyük liglerden kulüplerin ilgisini çekecek kadar yüksek standartta oyuncu geliştirmeye yönelik bir akademi inşa etmek için yola çıktı.
Kulüp, Ege bölgesi ve Batı Anadolu'dan arsalar satın aldı, yüzlerce futbol okulu kurdu ve daha önce dikkat edilmeyen kasaba ve köylerden oyuncu araştırdı.
Akademide yabancı dil öğretiliyor, medya eğitimi veriliyor, spor psikologları, kalifiye antrenörler ve analistler yer alıyor.
Bunların hepsi Avrupa’da büyük liglerdeki kulüplerde normal ama Türkiye'de kesinlikle standart bir şey değil.
 
Söyüncü, Altınordu'da Cengiz Ünder ile oda arkadaşıydı. Kim düşünebilirdi ki?
O dönemler, alt kademelerde adı duyulmamış bir kulüpte tanınmayan iki çocuk, Türk futbolunun posterleri olacaktı.
Freiburg, 2016'da Söyüncü ile imzaladığında bir dalgalanma yarattı.
Türkiye'de kimse fark etmedi. Bundesliga'da tam iki sezon forma giydikten sonra bile, İngiltere’ye gidene kadar fark edilmedi..
 
Yaa işte böyle sayın seyirciler..
 
* İyilik et, denize at, balık bilmezse halik bilir..
 
Çok çalışmaya devam edeceğiz, yetiştirdiğimiz Öz Kaynak Oyuncularımızı Avrupa’ya ihraç etmeye devam edeceğiz..
Güzel ülkemizin tam bağımsızlığı, daha çok çok çalışmaktan, daha çok üretmekten ve daha çok ihracat yapmaktan geçer.
 
Esen kalın,
Seyit Mehmet ÖZKAN
Altınordu Arması Yediemini