KÜÇÜK YAŞ KATEGORİLERİNDE YENİCİLİKTEN ZİYADE DOĞRU EĞİTİME GEÇİLMESİ GEREKİYOR
Altınordu U12 Takımımızın U12 İzmir Ligi finalinde Genç Özgür SK ile oynadığı karşılaşmayı izleyen Başkanımız Seyit Mehmet Özkan, karşılaşma öncesinde Altınordu TV’ye konuştu.
Genç Özgür SK’yı 6-0 mağlup ederek U12 İzmir Ligi’ni şampiyon bitiren Altınordu U12 Takımımıza büyük önem verdiğimizi vurgulayan Özkan, “Bu takımımız bayağı da iyi çalışıyorlar. Uzun zamandır da beraber oynuyorlar. Takımımızın yüzde 80’i, 4-5 yıldır beraber oynadılar. 7-8 yaşından beri Yeşilyurt Merkez Futbol Okulumuz’da futbol eğitimi alan sporcularımız şu ana kadar çıkan en iyi jenerasyonlardan. Bu takıma İzmir ve Manisa’daki futbol okullarımızdan da takviyeler yaptık. Finale gelene kadar bir çok oynadılar. Bugüne kadar oynadığımız 13 maçta 68 gol atıp, 4 gol yediler. Oynadığımız lig İzmir içinde, bunu Türkiye geneline taşımak lazım. Yine bu oyuncularımızın okuduğu Öğretmenler ve Şeker Mevhibe Ortaokulu futbol takımı da Türkiye ikincisi oldu.”
“BU ÇOCUKLARI 20 YAŞINA KADAR İYİ BÜYÜTMEK LAZIM”
Kulübümüz bünyesinde mücadele Altınordu U12 Takımımız gibi Altınordu U11 ve U10 Takımlarımızın da iyi bir şekilde geldiğini vurgulayan Başkanımız Seyit Mehmet Özkan, “Bu çocuklar ileride Athletic Bilbao modelinde olduğu gibi başka yörelere bakmadan kendi şehrinden çıkan sürdürülebilir başarılar elde edebilen, üst liglerde ilk 5-6’ya oynayan bir kulübün nüvesini teşkil ederler diye düşünüyorum. Bu çocuklarımızı 20 yaşına kadar iyi büyütmek lazım. Bu işin bir meslek olduğunu beyinlerine kazımak lazım. 20 yaşa gelene kadar mental ve fizik kayıplar olacaktır. Ancak mental kusurlar fiziki kusurlardan daha fazla oluyor. Bu kayıpların nedenlerinden birisi de ülkemizin spora bakış açısından kaynaklanıyor.” dedi.
“ALMANYA FUTBOL FEDERASYONU YENİ SİSTEME YÖNELİYOR”
Küçük yaş kategorilerinde yenicilikten ziyade doğru eğitimlere geçilmesini ve Almanya Futbol Federasyonu’nun bu konuda yeni çalışmalara başladığını vurgulayan Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Küçük yaş kategorilerinde bir lig varsa şampiyonluk da gerekiyor. Yeni bir haber aldım. Almanya Futbol Federasyonu U16’lara kadar tamamıyla birincilikleri kaldırmış, sistemi değiştirmiş. U10’la üçe üçe, U11’ler dörde dört, U12’ler dörde dört, U15’ler ise beşe beş, yediye yedi ve dokuza doku diye ayrı formatlarda oynuyorlar. Almanlar bunun doğru olmadığına ikna olmuşlar, şampiyonalar sadece U17’den itibaren almaya başlamışlar. Gelecek sezon da böyle oynanacakmış. Almanların bu düşüncesine ben de katılıyorum. Küçük yaş kategorilerinde şampiyon olanlar çok sevinirken kaybedenler de çok üzülüyor. Küçük yaşlarda şampiyonlukları bu kadar üst seviyeye çıkarmamak lazım. Çocuğun doğal yeteneğini geliştirecek ona daha rahat bir ortamda kendini sıkmayacağı bir ortam yaratmak lazım. Bu da onların doğal yeteneklerinin gelişmesine neden olacaktır.”
“SONBAHARINI YAŞAYAN YABANCILAR İYİ PARA KAZANIYOR”
Süper Lig’de mücadele eden takımlarda ilk 11’de zorlama ile en fazla iki Türk oyuncunun forma giydiğini hatırlatan Başkanımız Özkan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Süper Lig son yıllarda özellikle Avrupalıların sonbaharlarını geçirdiği ve aynı zamanda sonbaharlarında iyi para kazandığı bir lig olarak görülüyor. Bizim bunu değiştirmemiz lazım. 30 milyon gencimiz var. Aynen Brezilya ve Hırvatistan gibi oyuncu ihraç edebiliriz. Bunu gerçekleştirmek için bir sistem lazım. İnşallah bunlarda olacak”
Video
YENİCİLİKTEN ZİYADE DOĞRU EĞİTİMLERE GEÇİLMESİ GEREKİYOR :
# | TAKIM | O | G | B | M | P |
---|